Expertisecentrum EMB

De beperkingen van kinderen en volwassenen met EMB zijn ingrijpend en opvallend. Vaak gaat het om ernstige verstandelijke, motorische en zintuiglijke beperkingen. Niet zo verwonderlijk dus dat vooral die beperkingen in het oog springen en dat de mogelijkheden van mensen met EMB vaak onderbelicht blijven. Terwijl zij, net als ieder ander, recht hebben op een optimale ontwikkeling.

Mensen met EMB zijn de hele dag, op alle terreinen van het dagelijkse leven, afhankelijk van anderen. Zij kunnen niet zelfstandig de wereld ontdekken en ervaringen opdoen. Hun familie en hun zorgprofessionals moeten die wereld naar hen toe brengen. Hem begrijpelijk en veilig maken, maar ook spannend en uitdagend. Dat is niet eenvoudig en daarvoor is veel (wetenschappelijke) kennis nodig die weer vertaald moet worden naar de praktijk.

Wat we doen

Het expertisecentrum EMB verzamelt, onderzoekt en verspreidt kennis en expertise over de ondersteuning aan mensen met EMB. Zo maken we die kennis toegankelijk voor iedereen die daarin geïnteresseerd is zodat alles onder één dak te vinden is. Het expertisecentrum EMB is een samenwerking tussen 's Heeren Loo en de Rijksuniversiteit Groningen. We werken nauw samen met andere organisaties die expertise hebben op het gebied van EMB.

Lees meer over onze partners

Wat je bij ons kunt vinden

Ben je op zoek naar nieuwe inzichten, toepasbare kennis of praktijkgerichte trainingen? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij vertalen de resultaten van wetenschappelijke kennis en maken ze geschikt voor toepassing in de praktijk. Dat doen we door te onderzoeken welke methodes of welke aanpakken het beste werken. We verzorgen trainingen voor professionals die kinderen of volwassenen met EMB ondersteunen of begeleiden. Maar ook ouders kunnen bij ons terecht, bijvoorbeeld met vragen over methoden en ondersteuningsmogelijkheden.

Lees meer over EMB


 

Nieuws

Behalve de basiszorg is ook ontwikkeling belangrijk voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Dat staat vandaag in een artikel in de bijlage bij de Trouw.
Gerhard is de vader van Eltjo. Eltjo heeft een ernstig meervoudige beperking (EMB). Hij is blind, zit in een rolstoel en krijgt sondevoeding. Gerhard en de begeleiders en behandelaren van 's Heeren...
Hoe meer we weten over mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB), hoe beter we hen kunnen ondersteunen. Daarom investeren we veel in wetenschappelijk onderzoek naar deze bijzondere...
"Dit was interessant, een eye-opener en heel zinvol. Ik heb in tijden niet zo'n interessante training gehad. Hier kunnen we echt iets mee in de praktijk".
“In de training merkten we dat we niet altijd dezelfde benadering hanteren. Terwijl het belangrijk is dat wel te doen, omdat je als team samenwerkt in het ondersteunen van de cliënt.”
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Zij zijn volledig afhankelijk van anderen bij het onderhouden en...
Bij Expertisecentrum EMB is wetenschappelijke kennis en expertise over de ondersteuning aan mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB) samengebracht onder één dak....
Door het probleemgedrag van mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) komen hun relaties vaak onder druk te staan. Dit terwijl mensen om hen heen juist onmisbaar zijn voor...
Hoe kun je als begeleiders en ouders zorg voor kinderen met EMB goed delen? Suzanne Jansen is psycholoog bij 's Heeren Loo en deed onderzoek naar dit vraagstuk. Ze promoveerde deze week.