Perspectief (voor begeleiders, therapeuten en ouders)

Ook mensen met zeer ernstige meervoudige beperkingen hebben recht op ondersteuning die aansluit bij hun wensen en behoeften. Maar weten wat iemand nodig heeft begint met communiceren en juist dat is bij deze groep moeilijk. Mensen met EMB communiceren niet op een manier die wij gemakkelijk begrijpen. Hun wensen en behoeften worden pas duidelijk in hun relatie met de belangrijkste mensen in hun omgeving: ouders en professionals. Zij moeten bereid en in staat zijn systematisch, doelgericht én interdisciplinair samen te werken. Dat is de basis van de methode Perspectief, het opvoedings- en ondersteuningsprogramma ontwikkeld door Carla Vlaskamp.

'De methode is in september 2015 erkend als bewezen effectieve interventie door de deelcommissie gehandicaptenzorg (Vilans). Uit het rapport van de commissie: ‘Goed uitvoerbaar en werkzaam, gedegen van opzet en stapsgewijs uit te voeren. Een sterk punt is dat de directe medewerkers na toepassing van het programma minder handelingsverlegen zijn.’

Wat we gaan doen

Je leert de methode Perspectief toe te passen in je eigen situatie. Tijdens de eerste en de tweede cursusdag gaan we in op de theorie van de methode. We bespreken de visie en het methodisch handelen aan de hand van de casuïstiek van de deelnemers. Na afloop van de twee trainingsdagen heb je een volledig programma geformuleerd voor één cliënt. Daarmee ga je aan de slag in de praktijk. Een paar maanden later organiseren we een terugkomochtend of -middag waarop we onze ervaringen delen en werken aan verdieping. 

Wat het oplevert

  • Je hebt kennis over de visie achter de methode Perspectief.
  • Je bent in staat perspectieven, hoofddoelen en werkdoelen op te stellen en te evalueren.
  • Per groep wordt tijdens de training voor een cliënt een volledig programma geformuleerd.

Voor wie

Begeleiders, therapeuten en ouders van mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Het maximum aantal deelnemers is 15. Medewerkers van ’s Heeren Loo kunnen zich ook via 'Mijn Leeromgeving' aanmelden.

Door wie

  • Petra Poppes, GZ-psycholoog
  • Suzanne Jansen, psycholoog

Waar

Berkenweg 11, Amersfoort.

Wanneer

25 + 26 maart 2019, 10-16 uur.

Kosten

€ 495 inclusief BTW, lunch en certificaat.

Studiebelasting

2,5 dag training, in totaal 15 uur.

Bekijk ook:

Uitspraken deelnemers training:

  • ‘Mooie wisselwerking tussen de trainers’
  • ‘Veel verschillende werkvormen zorgen ervoor dat het iedereen aanspreekt’
  • ‘Praktische toepasbare training’
  • ‘Door de training kwamen we erachter dat we niet altijd dezelfde benadering hanteren. Dat gaat soms om hele kleine dingen. Het is leuk en belangrijk om hierover met elkaar te spreken’.
____________________________________________
Aanmeldformulier
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.